Bangkokinfo

[ Shoppingcenter ]      [ Marknader ]


Marknader i Bangkok

Bangkok är känt för sina många marknader där du kan hitta allt mellan himmel och jord till bra priser. När ska man pruta? På marknader som är populära bland turister måste man i regel pruta en del för att få ett bra pris. Annars, fråga efter rabatt, men gör det med ett leende. Nedan har vi listat marknader som vi tycker är intressanta och värda ett besök. Det finns fler och vi kommer lägga till efter hand.


Jatujak Weekend Market
Gigantiska Jatujak eller JJ Market är en av världens största med 15000 stånd och över 200000 besökare varje lördag – söndag, varav en tredjedel är turister. Här hittar du allt möjligt som kläder, skor, växter, antikviteter, möbler, husdjur, böcker och mycket mer. Området är uppdelat i 27 sektioner för olika saker. Börja med att hämta en gratis karta i något av informationsbåsen för att sen hitta till det du vill ha. Det brukar vara väldigt varmt på marknaden och luftkonditionerade områden saknas nästan helt, så ett bra tips är att komma tidigt på morgonen eller senare på eftermiddagen när det inte är lika varmt. På kvällarna brukar många av stånden rea ut sina varor på huvudgatan där man kan göra riktiga fynd. Många idag framgångsrika Thaidesigners och affärsidkare har börjat sin karriär med ett stånd på JJ. Fickstölder förekommer och skulle du bli utsatt så gå och anmäl saken hos turistpolisen som har eget kontor på området. Sedan juni 2008 är marknaden rökfri med 2000 baht i böter för den som bryter förbudet.

Ta sig dit: MRT Kamphaengphet eller BTS Mo Chit.

Öppettider: De flesta stånden håller öppet lördagar och söndagar mellan klockan 9 och 18. Många har öppet även på fredagar som egentligen är till för grossister men det brukar inte vara några problem att handla ändå.


Sapan Phut Market
Stor ungdomlig och rörig kvällsmarknad i China Town. De flesta besökarna är Thai i tonåren, så utbudet är därefter. Skor, kläder, smink och piratkopierade DVD och CD-skivor i mängder. Sapan Phut har växt ner mot Memorial Bridge där det även finns ett litet shoppingkomplex och små trevliga restauranger. Vi gillar Sapan Phut för att det är billigt och samma priser oftast gäller för alla - turist som thai.

Ta sig dit: taxi eller flodbåten till Sapan Phut piren.

Öppettider: Från cirka 18.00 till efter midnatt alla dagar utom onsdag.


Pak Khlong Talad (blommarknaden) Pak Klong Talad (blommarknaden) är en institution bredvid Saphan Phut marknaden. Det är den största i sitt slag i centrala Bangkok. Här finns rosor, orkidéer och många andra blommor i alla möjliga färger och storlekar. Här finns också en stor grossistdel för grönsaker och frukt. Marknaden är öppen 24 timmar om dygnet och vi tycker den är bäst i gryningen. Båtar dumpar sina laster vid kajen. Sen rensas, fixas, packas blommor och grönt om och försvinner iväg över stan på en lastbil eller i en tuktuk.

Ta sig dit: taxi eller flodbåten till Sapan Phut piren.

Öppettider: 24 timmar om dygnet.


Amulettmarknaden
Amulettmarknaden kan ge lite insikt om hur det fungerar med amuletter och buddhafigurer mm. En stilla promenad bortom turiststråken runt templen mellan de båda universiteten Thammasat och Silpakorn. Gatan heter Maharat Road, strax intill Chao Phraya River. Samlare av amuletter söker sig hit och priserna kan vara mycket höga för de värdefulla klenoderna. Här finns flera bra butiker för sedlar och mynt för den som samlar på det. Här finns också löständer, lite annat smått och gott. Tyvärr har vi även sett tigerskinn här.

Ta sig dit: taxi eller flodbåten till Tha Chang piren.

Öppettider: Dagtid varje dag.


Bo Bae
Bo Bae är Thailands största textilmarknad för grossister och har funnits i över 30 år. Den sträcker sig både runtomkring och sex våningar upp i Bo Bae Tower. Här köper man stora partier kläder till billiga priser. Men det går även bra att köpa enstaka plagg. Mycket av det som säljs här tillverkas i små textilindustrier i området. Det är inte så svårt att lista ut att många av Bangkoks försäljare på andra marknader gör sina inköp här. Vill du skicka hem ett stort parti så finns godsservice tillgänglig. Marknaden har ett eget magasin som kommer ut ett par gånger per år.

Ta sig dit: kanalbåten till Bo Bae eller taxi.

Öppettider: Från 09.00–21.00 varje dag