Bangkokinfo

[ Tempel och museum ]      [ Parker ]


Parker

Parker och grönska är kanske inte det första man tänker på när man hör ordet Bangkok. Men staden har faktiskt flera väldigt fina och välskötta parker. Gröna oaser i storstads- djungeln där man kan njuta av lugnet eller passa på att motionera. De flesta parkerna har bra träningsmöjligheter som utomhusgym, sportplaner, simbassänger och löpspår. Det brukar också arrangeras konserter och andra aktiviteter.

Lumpini Park
Bangkoks gröna oas i hjärtat av staden. Många Bangkokbor gillar att hålla sig i form här. Springa några varv runt parken, köra aerobic eller lyfta skrot på utomhusgymet. Hyr en trampbåt och paddla runt i dammarna eller ta med en filt och ha en liten picknick och njut av lugnet. I parken ligger även Bangkoks första bibliotek, öppet för allmänheten. Finns en del böcker på engelska.
Öppettider: 06.00 – 21.00 varje dag
Ta sig hit: MRT Silom. BTS Sala Deng

Benjasiri Park
Benjasiri Park är beläget längs stressiga Sukhumvit Road och är vår favorit bland Bangkoks parker. Den uppfördes 1992 för att fira drottningens 60-årsdag. Parken domineras av en stor damm som det är populärt att jogga runt. Längst bort finns en simbassäng som är öppen för allmänheten. Medlemskap kostar 40 baht per år och 15 baht per gång. Bredvid finns en liten skateboardpark med ”streetytor”. I Benjasiri Park finns många fina skulpturer av lokala konstnärer. Gör som många av kontorsarbetarna i området. Köp med er mat från närliggande Emporiums gourmetavdelning och ha picknick i det gröna.
Öppettider: 05.00 – 20.00 alla dagar.
Ta sig hit: BTS Phrom Phong

Chatuchak Park
Chatuchak Park var en av Bangkoks första parker för allmänheten när det öppnade 1980. Genom parken ringlar en konstgjord flod. Hyr en trampbåt och åk runt, beskåda naturen och alla fina broar som korsar floden. Smidigt att ta sig hit med MRT som har en uppgång nästan inuti parken. Här finns också ett utomhusgym och en välskött örtträdgård.
Chatuchak Park byggdes på mark som skänktes av den Thailändska järnvägen. I parken hittar du deras tågmuseum som lockar många besökare när det har öppet på helgerna mellan 07.00 – 16.00.
Öppettider: 05.00 – 21.00 varje dag
Ta sig hit: MRT Chatuchack Park eller BTS Mo Chit

Suan Rot Fai (Tågparken)
Området var tidigare delvis en golfbana men är numera ombyggd till en jättepark, öppen för allmänheten. Vi rekommenderar att börja med att hyra en cykel för endast 20 baht för att lättare ta sig runt. Parken är framförallt populär bland barnfamiljer. Det finns många lekparker och en fin swimmingpool där barnen kan plaska runt. Det finns även ett litet museum där barn kan lära sig trafikregler och cykla runt på en bana. Perfekt att gå hit med familjen om man tröttnat på att shoppa på JJ Weekend market som ligger i närheten.
Här kan man också hyra små segel- och trampbåtar för att åka omkring i dom konstgjorda vattendragen. I ena hörnet av Suan Rot Fai ligger Bangkok sportcenter. Där kan man utöva olika utomhussporter som tennis, fotboll och basket. I parken finns också ett fjärilshus.
Öppettider: 05.00 – 19.00 alla dagar.
Ta sig hit: MRT Chatuchack Park eller BTS Mo Chit (Ligger precis brevid Chatuchack Park)

Santichaiprakarn Park
I närheten av den kända backpakergatan Khao San Road ligger Santichaiprakarn Park fint belägen vid Chao Praya-flodens strand. Närheten till vattnet gör att det fläktar skönt och man kan vara här mitt på dagen utan problem. Parken är byggd runt en av Bangkoks gamla fästningar. Santichaiprakarn Park är populär bland såväl backpackers som lokala familjer och studenter.
Ta sig hit: Flodbåten till Phra Arthit piren

Chuwit Garden
Mitt i mellan Sukhumvit soi 8 och 10 ligger Chuwit Garden. Ett välkommet grönområde i en annars hårt trafikerad del av staden. Man har lagt ner mycket tid och pengar på utsmyckningarna och dekorationerna i parken. Många som jobbar i området brukar börja dagen med en löprunda här.
Parken har en märklig historia. Området kallades förut Sukhumvit square. Här låg många små barer och restauranger. I januari 2003 hyrde ägaren till marken, den kontroversielle före detta bordellägaren och numera politikern, Chuwit Kamolvisit in folk för att fullkomligt demolera alla byggnader på platsen för att bli av med hyresgästerna. Först tänkte han bygga ett hotell men ångrade sig och uppförde istället en park öppen för allmänheten. Kanske för att stilla sitt dåliga samvete?
Öppettider: 05.00 – 11.00 på förmiddagen och mellan 15.00 – 19.00 på eftermiddagen.
Ta sig hit: BTS Nana

King Rama IX Park
Som flera andra parker är King Rama IX Park byggt för att fira när någon av kungligheterna fyllde jämna år. I det här fallet på kungens sextioårsdag 1987. Här finns en fin botanisk trädgård med en bred flora och många områden med olika teman. I parken finns också ett museum där man kan lära sig mer om kungen och hans liv. I mitten av parken finns en stor konstgjord sjö. Vi kan rekommendera att äta på någon av de trevliga restaurangerna vid vattnet. En annan favorit är den internationella trädgården som har olika sektioner från sju länder. I december varje år runt kungens födelsedag hålls en blomsterfestival här och man dekorerar parken extra fint. King Rama IX Park är troligtvis den mest påkostade och spektakulära parken i hela Thailand. Vi rekommenderar verkligen ett besök här för den som har tid att lägga en heldag här.
Var: Sukhumvit 103, Nong Bon, Phrawet
Öppettider: 05.00 – 19.00 alla dagar
Ta sig hit: Taxi hela vägen eller från närmaste BTS On Nut