Bangkokinfo

[ Shoppingcenter ]      [ Marknader ]


Shoppingcenter

Shopping är nästan som religion i Bangkok. Det finns möjligen att spendera sina pengar överallt. Allt från små gatumarknader upp till stora glassiga varuhus med alla de stora kända märkena. Som turist kan man få 7% VAT-refund. Reor och speciella promotions äger rum flera gånger om året. De flesta shoppingcenters har öppet mellan 10.00-21.00, en del har längre öppettider.

Mah Boon Krong (MBK)
MBK är numera ett legendariskt shoppingcenter för alla typer av resenärer. MBK öppnade 1985 och är Bangkoks mest välbesökta varuhus med 100000 besökare om dagen varav en tredjedel är turister. Tusentals olika butiker och stånd. De olika våningarna har olika grundkoncept. På våning ett till tre hittar du kläder, skönhetsprodukter, leksaker, guld och ädelstenar. Våning fyra är för elektronik och mobiltelefoner. På våning fem ligger möbler, dator- och kamerabutikerna. På våning sex ligger foodcourten och souvenirbutikerna. På våning sju hittar du bio, bowling och restauranger. Men se detta som en riktlinje, då det blandas och ges friskt.

MBK känns som en blandning mellan shoppingcenter och marknad då man kan pruta på många men inte alla ställen.

Foodcourten på sjätte våningen är legendarisk. Köp kuponger för 100 baht och botanisera bland de olika små köken. Vi gillar bland annat följande bås: vegetariska (bås C8), kinesiska (C6), tom yam goong (C4), sukiyaki soppa (C18) och den muslimska maten (C22).

Den internationella foodcourten ”The fifth food Avenue” på femte våningen är ok men är betydligt dyrare än en trappa upp. Det är nästan bara utlänningar som äter här. Bra är att de har barnstolar.


Tokyu
Vägg i vägg med MBK ligger varuhuset Tokyu. Mer som ett vanligt och enkelt varuhus. Här finns ett bra basutbud på kläder, smink och lite annat. Vi gillar Tokyu för att det inte är så hektiskt och superflashigt.


Siam Center
Var Thailands första varuhus av internationell standard när det invigdes 1973. Sedan dess har det genomgått flera stora renoveringar varav senast nu 2007 då man valde att rikta sig mot en ung modemedveten publik, vilket har lyckats väl.

Här är många surfmärken representerade och även små udda märken. Bra Adidas-butik med många sneakers i begränsade upplagor. Ofta bara ett par i varje storlek. Nike-butiken är också bra. För er som gillar Make-Up Store så har de en butik på våning två.

Mob F är en trevlig butik som lockar en ung trendig thaipublik. Här finns nämligen en massa lokala heta designers representerade. Missa inte det! På samma våning ligger NYLA, en butik som riktar in sig på extremsporter.

Japanska restaurangkedjan Fuji har en bra enhet här. Den en gång populära foodcourten på fjärde våningen är borta och har ersatts av små restauranger, bland annat populära Shabushi.


Siam Discovery
Är systervaruhus till Siam Center och öppnade 1997. De två varuhusen är sammankopplade via en inglasad bro på fjärde våningen. Den numera stängda biografen var den första som erbjöd lyxbio i Bangkok.

Mellan Siam Center och Siam Discovery ligger Discovery Plaza som ofta erbjuder underhållning, mest inriktad på thailändska ungdomar. Kan vara lite kul att kolla på ibland.

Vi gillar Siam Discovery bland annat för att på tredje våningen ligger det tre butiker som inriktar sig på resenärer: Equinox, Pro-Cam Fis Outfitters och Travel Store. De är små, men man kan hitta en del bra grejor för vidare resor i landet. Dessutom ligger på samma våning en North Face butik. Men det stora dragplåstret för Siam Discovery är LOFT, som är en butik med en massa små nödvändiga och onödiga prylar. Kul affär som man aldrig lämnar tomhänt.

På gatuplanet har man också en mycket trevlig Armani Exchange butik och en Replay butik. Två bra restauranger för er som vill ha lite mer mat är Oishi Grand, som erbjuder en stor japansk buffé, och den andra Outback Steakhouse.


Siam Paragon
”The Pride of Bangkok” – så marknadsför de sig själva. Paragon är stort och exklusivt. Oftast är det någon stor promotion på gång för att locka folk. De flesta lyxmärkena är representerade i sina egna butiker. Vill du köpa en Ferrari i ett shoppingcenter? Då har du kommit rätt.

Ett stort dragplåster är Siam Ocean World, som är ett fantastiskt akvarium. Att det är mycket dyrare för turister än thai gillar vi inte. Hajarna matas ett par gånger om dagen.

Paragon innehåller också en mässhall, karaoke, bowling och en mycket bra bioavdelning. Här finns ett dussintals olika salonger. Allt från vanliga biosalonger upp till riktiga lyxsalonger och 3D-bio. Mer om bio och andra saker att göra i Bangkok hittar ni under aktiviteter.

True Urban Park är ett skönt ställe att hänga på för att surfa på nätet och dricka en kaffe.

Foodcourten är ok men bullrig. Dock finns det ett bra urval av vanliga restauranger i olika prisklasser. Vi gillar bland annat Vanila, en liten bistro i den lugnare avdelningen av shoppingcentret. Gourmet Market är den stora matavdelningen där man bland annat hittar en hel del importerade produkter.


Central World
Hette tidigare World Trade Center när det öppnade i början på 90-talet. För att möta konkurrensen från Bangkoks andra lyxiga varuhus gjorde man en totalrenovering och utbyggnad och öppnade igen år 2006 under namnet Central World och är idag Thailands och ett av världens största shopping- komplex med över 550 000 kvm butiksytor. Här finns cirka 500 butiker och 100 restauranger. Ja, det är lätt att gå vilse. Men det finns många sköna butiker.

Är du här under november och december så är ett shoppingbreak på den otroligt populära ölparken utanför ett måste.

Varuhusdelen Zen har en bra avdelning för lokala designers under Thai Design Avenue. Ta hissen upp till 17 våningen och njut av en middag på Zense med utsikt över centrala Bangkok. På andra sidan shoppingcentret ligger Isetan som har en tydlig japansk inriktning, men även en del internationella produkter.


Gaysorn Plaza
Lyxgalleria. Sällan mycket folk. Men man har en bra Prada-butik. Även Lacoste och Louis Vuitton har stora och bra butiker. Urvalet av skjortor på Thomas Pink är alltid intressant. Den lilla designavdelningen på DU Shop är kul med lite olika småprylar. Xinn Tien Di är en kinesisk restaurang med bra renommé.


Erawan mall
Liten i Bangkokmått men naggande god. Blackjack har ett bra urval av udda lite exklusivare märken. Tänk Y-3, Helmut Lang, D&G med flera. Urban Kitchen är ett skönt ställe för en sen lunch innan man stressar vidare i shoppingdjungeln.


Central Chit Lom
En av våra favoriter. Ett klassiskt shoppingcenter utan massa annat krafs och egna butiker. Många produkter är unika för detta varuhus. Trendigt. Coolt. Några sköna thaimärken som sticker ut från mängden. FoodLoft längst upp är ett mycket bra lunchställe. Exklusivare kuponglunch med bland annat thai, indiskt, japanskt och italienskt på menyn. Öppna kök och luftig miljö. När du beställt så visar svartklädd personal dig till ett bord och hämtar maten åt dig. Vi gillar det.


The Emporium Bangkok
Klassiskt shoppingcenter där alla societetsdamer hängde innan Paragon öppnade och Central World renoverades. Mindre hipp idag, men bra urval av internationella märken för båda könen. Paul Smith har en bra butik och Sony-butiken har bra urval och serviceminded personal.

Vi rekommenderar starkt Thailand Creative & Design Centre (TCDC) längst upp. Utställningar och Asiens största designbibliotek. Mycket trevligt café och en liten butik finns också. Bra läge med gångbro från BTS Phrom Pong.


Esplanade
Ännu en i raden av Bangkoks alla nyöppnade lyxiga varuhus. Inte så mycket butiker men desto mer underhållning! På bottenvåningen finns ett stort urval av asiatiska restauranger. På entréplanet finns en cool skatepark med ramp och streetytor. Ett dagspass kostar 90 baht, bräda och hjälm finns att hyra. Det ligger ett gäng trendiga streetsportbutiker intill.

Förutom lyxig biograf med Thailands största IMAX-skärm och gym finns även Sub-Zero ice skateclub, ett av få ställen där du kan åka skridskor i Bangkok. En timme kostar från 120 baht och skridskor ingår i priset. Oftast spelar en DJ och det finns även en bar och karaokebås. Som en blandning mellan nattklubb och isrink.


Pantip Plaza
Bangkoks största centralt belägna IT-varuhus. Här hittar du så klart allt inom elektronik. Alla de stora elektronikmärkena har egna butiker eller licensierade försäljningsställen här. Om du köper dyrare elektronik så tänk på att se efter att garantin gäller i hela värden. Piratkopierade program, spel, film och musik säljs från mindre stånd och butiker. Var beredd att pruta. Finns även en liten foodcourt på tredje våningen.


Platinum Fashion Mall
Över 2000 småbutiker i sju våningar som säljer smink, smycken, väskor, kläder och skor från små lokala designers. Bra informationsdisk hjälper dig att hitta det du vill ha. Här är väldigt billigt och köper du mer en tre produkter från samma butik får du oftast varorna till grossistpris. Kvalitén varierar dock. Många klädbutiker från andra delar av staden och landet gör sina inköp här. Det finns en stor och bra foodcourt på våningen högst upp.