Bangkokinfo

[ Snabbfakta ]      [ Mobiltelefon ]      [ Viktiga telefonnummer ]      [ Streetsmart ]


Streetsmart

Med tanke på att Bangkok är en mångmiljonstad i ett utvecklingsland med enorma inkomstskillnader så är staden ändå väldigt säker för turister att vistas i, men det finns saker man bör tänka på. Nedan listar vi några saker. Kan låta larvigt kanske men varje dag ser man turister som blir ”attackerade” av folk som vill luras.

Se upp för personer som möter dig på vägen till en populär sevärdhet som t.ex. Grand Palace och hävdar att det är stängt för dagen men vet andra tempel dit han kan ta dig. Det samma gäller personer som kommer fram till dig och frågar vart du kommer ifrån och i slutändan försöker lura av dig pengar på ett eller annat sätt.

Speciellt i området runt Siam Square är det vanligt att personer tar kontakt med turister och hävdar att de jobbar för thailändska turistmyndigheten och vill sen lura med dig till dyra skräddare och juvelerare. Kan man ingenting om juveler och ädelstenar hemma så lär man inte göra det i Thailand heller. Vi uppmanar till försiktighet.

När du ska ta taxi så undvik de som hänger utanför hotell och turistattraktioner. De vill oftast köra dig till överpris eller är inblandade i någon annan form av lurendrejeri. Vinka in en från gatan som kör på mätaren istället. Men lite dricks är alltid välkommet då chaufförerna inte tjänar så mycket. Undvik alltid tuktuk som vill ta dig med på rundtur för en struntsumma.

Fickstölder är inget jättestort problem i Bangkok men förekommer så ha alltid koll på dina värdesaker när du vistas i områden med mycket folk som marknader, i lokaltrafiken och på gator och torg. Ett område där man bör vara vaksam om nätterna är nedre delarna av Sukhumvit mellan Soi 1-15 där det förekommer mycket öppen prostitution och drogförsäljning. Under dag tid och kvällar är det dock inget man behöver oroa sig för.