Bangkokinfo

[ Golf ]      [ Träning ]      [ Thaiboxning ]       [ Matlagningskurser ]


Thaiboxning

Att titta på thaiboxning när man är i Bangkok är för många ett måste. Vi tycker det är en intressant kampsport, och en kväll på någon av de stora arenorna är kul upplevelse.

En thaiboxningsmatch går under fem ronder gånger 3 minuter och reglerna tillåter slag, sparkar, kast, knän även armbågar med full kraft och utan andra skydd än handskar, tandskydd och suspensoar. Det finns lite olika regler för olika länder.

Vi gillar helheten med att besöka en stor arena: allt från de hetsiga biljettförsäljarna utanför, förberedelserna i omklädningsrummen, och senare i ringen. Tränarnas uppmaningar, skrik och gestikulerande vid ringside för tankarna till morsorna vid en ungdomsmatch i fotboll i Sverige.

I kontrast ser man kämparnas lugn under ritualerna i ringen före matcherna. De tävlande framför en dans före matchen som sedan ackompanjeras av thailändsk musik. Denna dans kallas ram muay(boxardans). Dansen som utförs syftar dels till att driva bort onda andar, dels till att hedra boxarnas läromästare.En annan ritual som utförs före matchen är waikrudär boxaren hedrar bland annat sin tränare genom att går tre varv runt boxningsringen och sedan buga tre gånger.

Den frenetiska vadslagningen är också kul att följa och det är stora pengar inblandade. Det finns två huvudarenor för att titta på thaiboxning i Bangkok.

LumphiniBoxing Stadium
Rama IV Rd.
MRT (tunnelbana) till Lumphini, eller taxi är det lättaste sätten att komma dit.
Väldigt nära SuamLum Night Bazaar för övrigt.
Matcher tisdagar, fredagar, och lördagar.

Ratchadamnoen Stadium
RatchadamnoenNok Avenue
Taxi bästa sättet att komma dit.
Matcher måndagar, onsdagar, torsdagar, söndagar.

Priser för utlänningar är 1000 baht och uppåt. Priser vid ringside varierar lite men brukar ligga på 2000 baht. Det är billigare för thaiare vilket vi inte gillar. Normalt sätt är det tio matcher per kväll.

Vi tycker det är bättre på Lumphini. En klassisk "inrökt" arena. Ingen luftkonditionering, tajtare feeling och bättre läge i stan. Ta med kameran. Man kanske inte kommer åt riktigt bra vid ringside. Men man kan fota både vid ringhörnan och i omklädningsrummet om man vill ha lite bilder på uppvärmning bland annat.